Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se dobija hladnim ceđenjem plodova masline. Njegovo blagotvorno dejstvo je poznato više od 5000 godina. U starom veku se koristilo za negu tela i lečenje rana. Stari Grci i Rimljani su smatrali maslinu simbolom besmrtnosti. U Bibliji se maslina ili maslinovo ulje pominju na 140 mesta. Odlikuje ga visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina od kojih je najvećim delom zastupljena oleinska kiselina. Bogato je vitaminima A i E, a važan sastojak je i gorka materija, oleuropein, kojeg najviše ima u lišću, i čija je funkcija da štiti stablo masline od bakterija i insekata. Oleuropein daje maslinovom ulju gorkast miris. Današnja medicina je potvrdila antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i upalnih procesa na zubima i desnima, takođe ima odličan efekat i kod gljivičnih infekcija kože. Pored kulinarstva i medicine, maslinovo ulje je poznato i kao veoma koristan i delotvoran prirodni sastojak u kozmetičkim proizvodima za negu kože, kose i noktiju. Prikladno je za osobe alergične na sintetičke supstance, a poznata je i njegova delotvornost u lečenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suve kože. Takođe je korisno kod modrica, otoka i upaljene kože.
Maslinovo ulje pruža i određenu zaštitu od dejstva UV zraka, s napomenom da treba da se nanese na kožu posle izlaganja kože UV zracima. Maslinovo ulje se tradicionalno koristi i za masažu jer je svoje umirujuće i blagotvorno dejstvo pokazalo i kod reumatskih stanja. Postoji oko 70 vrsta maslina, a svako stablo daje u proseku oko 4 litra ulja godišnje.

Напиши како се користи за косу
Autor plavusxica — 30 Maj 2012, 23:37
Posle pranja kose uzme se pola kafene kašičice ili cela kafena kašičica, u zavisnosti od dužine kose, nanese se na kosu i potom se temeljno utrlja po kosi, korenu kose i koži glave :D
Autor magos — 01 Jun 2012, 14:49
Мислим да ти тај савет није добар, јер ја сам свуда видела да треба да одстоји неко време пре прања косе, а НИКАКО да се користи после прања. Очигледно да га никада ниси користио/ла...
Autor plavusxica — 01 Jun 2012, 17:07